Horsens er en by i Østjylland

Horsens er en by i Østjylland og er med sine 57.517 indbyggere. Danmarks 8. største by, den er placeret for enden af Horsens Fjord på den jyske østkyst. Byen er hovedby i Horsens Kommune, beliggende i Region Midtjylland. Byen nævnes første gang i 12. århundrede og var en betydelig by i Middelalderen med adskillige klostre og fæstningsanlæg. En række patricierhuse bl.a. Jørgensens Hotel vidner om at byen også var “købmændenes by” i 1700-tallet.

Se vores blog om fotografering her.

udviklingsfase

I dag er byen inde i en udviklingsfase med ny industri der flytter til byområdet eller udvider allerede eksisterende aktiviteter. Transportcentrum er i de sidste par år flyttet fra Trekantområdet til Horsens. Byen har stor elektronikindustri og en del grafiske firmaer. Byen har endvidere Danmarks eneste industrimuseum. Den østjyske fjordby har i Søndergade Danmarks bredeste hovedstrøg, som er gågade. I den nordlige del af byen på en bakketop ses det tidligere Horsens Statsfængsel der nu er indrettet som museum og kulturhus under navnet Fængslet hvor især koncerter og kulturfestivaler jævnligt er på programmet.

Horsens er en meget gammel by

Byen er en meget gammel by, der sandsynligvis allerede i det 11. århundrede har haft betydning om man end først træffer dens navn i det 12. århundrede da den var møntsted under borgerkrigen 1147-57. Dens beliggenhed gjorde den tidlig til en vigtig handels- og skibsfartsby om den end lige som de andre danske købstæder i middelalderen er bleven hæmmet af Hansestæderne.

Under krigen mellem Erik Plovpenning og Abel blev den plyndret og brændt i 1247. I 1261 kom et norsk gesandtskab til byen for at hente Ingeborg, som opholdt sig i et kloster i nærheden af Erik Plovpennings datter da hun skulle giftes med Magnus Lagabøter.

Husk at vi også fotografere bryllupper i Horsens og hele Jylland

Under krigen med Norge

Under krigen med Norge blev byen brændt 1285 af den norske fribytter Alf Erlingsen. Erik Menved opholdt sig i byen i 1292 og 1299 og udstedte flere breve herfra. Samme konge sluttede i Horsens den 9. august 1313 et forlig med hertug Erik af Sønderjylland og lod ved samme lejlighed nogle adelsmænd dømme som forrædere fordi de havde ægget bønderne til oprør de oprørske bønder blev ligeledes straffet og tvunget til at opføre en borg i eller ved byen. At byen har lidt under interregnet og de påfølgende urolige tider lige som under Den Sorte Død i det 14. århundrede er vel utvivlsomt. Erik af Pommern sluttede den 22. august 1432 i byen en våbenstilstand på 5 år med de holstenske grever og Hansestæderne. En rigsdag holdtes her i 1453.

Byen har tidligt haft sin egen stadsret i alt fald fra det 13. århundrede vistnok taget af den slesvigske stadsret
hvad der fremgår af et brev fra 1317 hvori byens borgere sendte Æbeltoft en afskrift af “Vor Lov, som er stadfæstet af de danske Konger”. Hvornår den fik købstadsrettigheder vides ikke. De ældste kendte privilegier er udstedt i 1442 af Christoffer af Bayern og ofte senere bekræftet og udvidet således i 1452 – 1597.

Se fotograf priser Horsens her.

Horsens har flere museer

Horsens har flere museer tilbagevendende kulturbegivenheder og er også kendt for at kunne tiltrække internationale musikere som Bob Dylan, Madonna, Rolling Stones, Dolly Parton, David Bowie, Elton John AC/DC. Horsens Museum har en kulturhistorisk samling og indeholdt frem til 1986 også en kunstsamling
der i dag findes i Horsens Kunstmuseum, der er et museum for dansk samtidskunst. Museet har en væsentlig samling af værker skabt af kunstnere fra den såkaldte 80’er-generation herunder den største eksisterende samling af Michael Kviums værker samt omfattende samlinger af kunstnere som Christian Lemmerz, Erik A. Frandsen, Lars Nørgård, Nina Sten-Knudsen, Bjørn Nørgaard og Peter Holst Henckel.

Se landets flotteste bryllupsbilleder her.

Horsens

Sport

På sportens område har horsensianerne blandt andre håndboldklubben Horsens HK der spiller i Damehåndboldligaen og fodboldklubben AC Horsens som spiller i Superligaen. Vitus Bering En af byens store sønner er Vitus Bering der gav navn til Beringstrædet og Uddannelses-afdelingen, som nu er uddannelses-centeret i Horsens – herunder HTX og HTS.

Læs mere om den professionelle fotograf her.

Kendte fra Byen

  • Lars Hedegaard – historiker og ytringsfrihedsaktivist
  • Vitus Bering – opdagelsesrejsende
  • Vagn Holmboe – komponist
  • Jan Trøjborg – dansk politiker
  • Michael Kvium – maler
  • Peter Bjørnskov – sanger